Home » Marktontwikkeling » ICCO: Lokale marktontwikkeling aan de voet van Mount Kenya
Lokale marktontwikkeling in Kenia met ICCO

ICCO: Lokale marktontwikkeling aan de voet van Mount Kenya

In oostelijk Kenia is de armoede schrijnend. Bijvoorbeeld in Nyeri county, waar de overheid maar soms ook NGO’s tekortschieten. Het land is zeer vruchtbaar maar toegang tot de lokale markt is een groot probleem, daarbij worden kleine boeren vaak uitgebuit door tussenhandelaren. ICCO werkt in het kader van lokale marktontwikkeling samen met de lokale partnerorganisatie HSHC (Help Self Help Center) om contact tussen boeren en de markt op te zetten, hen minder afhankelijk te maken van tussenhandelaren en hun positie in de waardeketen te versterken.

In Nyeri county woont Jannes Kariulsi Kanja samen met zijn vrouw en hun zes jaar oude zoon aan de voet van Mount Kenya. Net als de meeste boeren in deze regio is het moeilijk voor hem om rond te komen. Hij verbouwde kool, tomaten en sperziebonen. Aangezien alle oogsten rond dezelfde periode zijn, bieden alle boeren in de omgeving hun waren tegelijkertijd aan voor de verkoop. Tussenhandelaren maken gebruik van deze situatie door de gewassen op te kopen tegen een prijs die nog lager ligt dan de productiekosten. Jannes zag zijn oogst op de akker weg rotten. Met hulp van HSHC is de situatie van Jannes enorm verbeterd. HSHC steunt boeren zoals Jannes om tamarillo’s (een soort tomaten) en aardbeien te telen die op de markt erg gewild zijn. Jannes begon met het kweken van aardbeien en tamarillo’s en dankzij de juiste training van HSHC is hij nu behoorlijk succesvol. Met behulp van HSHC leerde hij namelijk technieken om de grond vruchtbaar te houden, het land te irrigeren, de oogsten te beheren en het milieu te beschermen door weinig pesticiden te gebruiken en het bos te sparen.

HSHC analyseert de lokale context vanuit het oogpunt van de boer en suggereert nieuwe ketens te ontwikkelen zoals die van tamarillo’s, aardbeien, crotonnoten en wilde kastanjes – allemaal producten waar veel vraag naar is en die ook buiten Nyeri county verkocht kunnen worden. Het project heeft 5000 kleine boeren als doelgroep. ICCO werkt samen met HSHC aan het beter bepalen van hun rol in de ontwikkeling van de waardeketen; ze leren hoe ze goede partnerschappen met de private sector kunnen opzetten, maar ook de rol en het belang van de andere marktsectoren. ICCO ondersteunt daarbij ook de lokale organisatie HSHC zelf, onder meer bij het opvolgen van projecten, evalueren en het verbeteren van het financieel management. Het HSHC kan zo op een efficiëntere manier meer boeren bereiken.

Niet alleen Jannes is hierbij geholpen, het Local Market Development programma reikt verder dan alleen Nyeri county in het oosten van Kenia. ICCO werkt namelijk naast HSHC met meerdere partnerorganisaties in heel Kenia om de toegang tot markten, educatie, basisdiensten en duurzame energie te verbeteren. Vooral in de westelijke helft van Kenia is de capaciteit van boerenorganisaties op deze manier versterkt door hun technische, zakelijke en organisatorische vaardigheden te verbeteren. Naast de vijfduizend boeren in Nyeri county ondersteunen de partnerorganisaties van ICCO in heel Kenia zo’n 20.000 boeren.

Reageren?
Vind ICCO op Facebook en Twitter.

Comments

comments