Home » Marktontwikkeling » IUCN NL: Vruchtbare landbouwgrond dankzij natuurlijk herstel
IUCN Vruchtbare landbouwgrond

IUCN NL: Vruchtbare landbouwgrond dankzij natuurlijk herstel

Door niet-duurzame landbouw en bosbranden is de grond van het Dogon Plateau in Mali sterk aangetast. Met de juiste kennis kunnen boeren veel zelf doen om uitgeputte landbouwgrond te herstellen. Dankzij trainingen ondersteund door IUCN NL is de vruchtbaarheid van het Dogon Plateau spectaculair toegenomen. Er zijn inmiddels 100.000 bomen meer en de herbebossing levert de lokale gemeenschap vele voordelen op.

Veel delen van het Dogon Plateau in het hart van Mali zijn sterk aangetast door niet-duurzame landbouw en door bosbranden. De grond is verschraald en bevat nog maar weinig voedingsstoffen. Erosie heeft vrij spel op het kale landschap gekregen. Op veel plaatsen kan de lokale gemeenschap daarom bijna niet meer van de oogsten leven.

Met financiële ondersteuning van IUCN NL organiseerde de lokale ontwikkelingsorganisatie ‘Harmonie du Développement au Sahel’ (HDS) trainingen in zogeheten Assisted Natural Regeneration (ANR) technieken. Het doel van ANR is om de natuurlijke groei van struiken, kruiden en andere planten en bomen te versnellen, bijvoorbeeld door effectief te snoeien en onkruid te verwijderen. HDS kon gereedschap zoals snoeischaren beschikbaar stellen en motorfietsen aanschaffen, zodat de boeren zich door het gebied konden verplaatsen.

In totaal werden meer dan 2.400 lokale boeren in de Dogon Plateau regio enthousiast gemaakt om dit onderhoudswerk op hun eigen terrein uit te voeren. Zo werd bijvoorbeeld een wedstrijd georganiseerd tussen de diverse boeren, waarbij de boer met de grootste bomendichtheid wint. Door uitwisselingsbezoeken te organiseren tussen de verschillende boeren, zagen de boeren met eigen ogen wat de ANR technieken hen kunnen opleveren. Ook kregen de boeren microkredieten om producten te kunnen verkopen die de bomen leveren, zoals hout, arabische gom en baobab zaden en bladeren. Hiermee kunnen de boeren extra inkomen genereren, wat natuurlijk een stimulans is om met ANR aan de slag te gaan.

Dankzij het werk van de boeren volgens het ANR-principe is het gemiddeld aantal bomen per hectare gestegen van zeven naar 70 bomen. De herbebossing levert de lokale gemeenschap dus allerlei voordelen op, zoals meer brandhout, plantaardige bestanddelen voor medicijnen, minder erosie en betere oogsten. Naast het extra inkomen van de producten van de bomen, hoeven ze niet meer ver te lopen voor hout en ze kunnen hun vee er laten grazen omdat de bodem vruchtbaarder is. In het totale gebied, dat meer dan 14.000 hectare omvat, is een toename van 100.000 bomen waargenomen.

Reageren? Vind IUCN NL op Twitter.

Comments

comments