Home » Gezondheid » Blog: Op veldbezoek in Madabeno
Mesquita aan het eten

Blog: Op veldbezoek in Madabeno

UNICEF helpt kinderen over de hele wereld bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie. Chronische ondervoeding onder kinderen jonger dan 5 jaar is in Oost-Timor afgenomen van 58% (in 2009) tot ongeveer 52% nu. Maar, dat betekent dat nog steeds bijna de helft van alle kinderen jonger dan 5 jaar wel chronisch ondervoed is. Het blijft dus één van de topprioriteiten van het Ministerie van Gezondheidszorg en UNICEF in Oost-Timor. Sinds mei 2013 is Rene van Dongen adjunct-directeur bij UNICEF in Oost-Timor. Hij schrijft zijn ervaringen in een blog.

Op veldbezoek in Madabeno

Tijd voor een veldbezoek! Vandaag breng ik samen met collega’s van de gezondheidsafdeling van ons kantoor een bezoek aan de ‘Moederondersteuningsgroep’ in Madabeno. Madabeno is een klein dorpje anderhalf uur rijden ten zuiden van Dili. Via een smalle weg kronkelen we langzaam de heuvels in. Tijdens de rit geniet ik van het uitzicht over Dili, de zee en het strand. Dit is ook het gebied met veel koffie. Het is nu een droge tijd en de koffiebomen staan in bloei.

Ondersteuningsgroepen voor moeders
Een ‘Moederondersteuningsgroep’ is een groep vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) die de gezondheidswerkers in hun dorp ondersteunen met het geven van belangrijke informatie over de gezondheid van moeders en hun kinderen. Met steun van UNICEF zijn er de afgelopen jaren zo’n 125 van deze groepen opgericht in 119 dorpen met in totaal meer dan 2.400 vrijwilligers die allemaal getraind zijn.

Het dorpje Madabeno ligt op bijna 1.000 meter hoogte en ik merk dat het klimaat hier een stuk draaglijker is dan het hete en stoffige Dili. We brengen een kort beleefdheidsbezoek aan het hoofd van het dorp en spreken daarna met de vrijwilligers. Ze vertellen hoe ze zich richten op het geven van informatie aan moeders en vaders over het belang van borstvoeding. De vrijwilligers kennen alle families in het dorp en weten precies waar de kinderen wonen die risico lopen om ondervoed te raken. De vrijwilligers stimuleren de ouders om regelmatig naar de gezondheidspost te gaan. Ook organiseren de vrijwilligers kookdemonstraties voor de ouders. Ze leren de ouders hoe je een simpele en goedkope maaltijd kunt maken voor een kind, met gebruik van lokale producten. Hun werk levert duidelijk resultaten op: het aantal ondervoede kinderen in het dorp is afgenomen en het aantal moeders dat borstvoeding geeft is toegenomen. Een resultaat om trots op te zijn!

Isabel en Mesquita
Na het gesprek met de leden van de groep, bezoeken we het huis van moeder Isabel en haar zoontje Mesquita. Isabel is 20 en Mesquita is 16 maanden oud. Een paar maanden geleden merkte de moeder dat Mesquita weinig eetlust had. Ze ging met Mesquita naar de kliniek in het dorp en daar kreeg ze zakjes met vitaminen en mineralen (‘sprinkles’) van de gezondheidswerker. Ik bestudeer een van de zakjes en zie dat er Vitamine A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, foliumzuur, ijzer, zink, koper, jodium en seleen in een zakje zitten. Elke dag mengt ze nu één van deze zakjes door Mesquita’s lunch. Ze geeft ons een demonstratie. De moeder vertelt dat ze nu een week lang de zakjes met vitaminen en mineralen heeft gebruikt en ze merkt nu al dat haar kind een stuk beter eet en er gezonder uitziet. Terwijl zijn moeder ons uitleg geeft, eet Mesquita lustig door. Het is overduidelijk dat hij zijn eetlust weer terug heeft, dankzij de sprinkles! UNICEF ondersteunt het Ministerie van Gezondheidszorg om deze zakjes met sprinkles in dit dorp te introduceren. Het is nu nog een proef, maar hopelijk kunnen deze zakjes met sprinkles spoedig over heel Oost-Timor worden uitgedeeld.

In de namiddag zijn we weer in Dili. Vandaag is het de officiële verjaardag van de Verenigde Naties en samen met collega’s van andere VN-organisaties hier in Dili komen we laat in de middag bij elkaar om dit te vieren met het eten van stukjes blauwe taart!

Lees de meer blogs van Rene van Dongen of lees andere blogs op de site van UNICEF.

Comments

comments