Home » Marktontwikkeling » SNV: Koffietijd in Rwanda
Koffieproductie in Rwanda

SNV: Koffietijd in Rwanda

Als koffieland herbergt Rwanda een enorm potentieel. Het ‘land met de duizend heuvels’ kent veel variatie in hoogte en bodemsamenstelling, met zeer bijzondere en gewilde koffies als resultaat. Kleine boeren produceren de Rwandese koffie, maar de kwantiteit en kwaliteit liggen voor het merendeel onder het streefniveau voor export. Ontwikkelingsorganisatie SNV helpt de boeren door hun levensomstandigheden te verbeteren, hun ondernemingen te professionaliseren en organiseren, maar ook betere toegang te bieden tot de markt.

De reis die de koffie moet maken om van de boer naar de mok te komen is complex en bestaat uit vele verschillende schakels die allemaal hun bijdrage leveren. Toen SNV in 2005 in Rwanda begon, waren koffieproducenten niet of nauwelijks georganiseerd. Managementstructuren waren zwak, het wassen van de koffiebonen inefficiënt, er was een groot gebrek aan werkkapitaal en beperkte of geen toegang tot financiering. Daarnaast waren vrouwen ondervertegenwoordigd in de koffiesector en opvallend afwezig in de besluitvormende posities. Belangrijker nog was het feit dat de kwantiteit en kwaliteit van de geproduceerde koffie zwaar onder het streefniveau voor export lag.

Hoewel de koffieproductie zware klappen gekregen heeft door de genocide en de lage prijzen, is koffie nog altijd de belangrijkste bron van buitenlandse deviezen voor het land, op de voet gevolgd door thee. De sector is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de gehele export van het land en is de rijzende ster binnen de specialty coffees. De Rwandese koffie wordt vrijwel in zijn geheel geproduceerd door kleine boeren, die ongeveer 400.000 families vertegenwoordigen. SNV verbetert de levensomstandigheden van deze lokale producenten door hen onder meer betere toegang te bieden tot de markt.

In samenwerking met diverse lokale organisaties heeft SNV de afgelopen jaren de koffie-waardeketen in Rwanda aangepakt en koffieproducenten geprofessionaliseerd naar levensvatbare ondernemingen met speciale nadruk op zelfredzaamheid, diversiteit en marktontwikkeling. En niet zonder resultaat. De 84 coöperaties met wie SNV samenwerkt zijn inmiddels winstgevende organisaties en produceren grotere hoeveelheden koffie van betere kwaliteit. Daarnaast hebben binnen deze organisaties vrouwen een betere positie gekregen. Zo worden de meeste coöperaties tegenwoordig bestuurd door vrouwen.

Sommige coöperaties waar SNV mee werkt, zijn de afgelopen drie jaren zelfs genomineerd in de internationale koffiecompetitie Cup of Excellence, waarbij de winnende koffies worden verkocht via een online koffieveiling. Félicien Gasirabo is voorzitter van de Kabakanya Coöperatie en winnaar van de 2012 Cup of Excellence. Zijn coöperatie bestaat uit 345 boeren en wordt ondersteund door SNV. De winnende koffieboer alsmede de boeren in zijn regio kunnen rekenen op meer inkomsten.

Ondanks de resultaten is er nog veel te doen. Op dit moment voldoet slechts 30% van de totale Rwandese koffieproductie aan de door de regering vastgestelde – en door de internationale markt gevraagde – kwaliteitseisen, terwijl de overheid streeft naar 71% in 2017. Als de koffiecoöperaties, de overheid, NGO’s en internationale bedrijven blijven samenwerken is dit zeker haalbaar. Die unieke mok koffie zal gegarandeerd anders ruiken en smaken als je weet voor welke uitdagingen de lokale boer staat en beseft dat je met het kopen van dat ene kopje koffie een Rwandees gezin helpt.

Klik hier voor meer informatie over het werk van SNV in Rwanda.

Reageren? Vind SNV ook op Twitter.

Comments

comments