Home » Kinderen en Jongeren » Spark: Kansen voor jonge ondernemers in fragiele landen
Paynesville Waste Management_22_employees collecting waste SPARK

Spark: Kansen voor jonge ondernemers in fragiele landen

Veel landen die net uit een conflict komen, worden geplaagd door grote werkloosheid en dreigende sociale onrust. Het opbouwen van de economie en het scheppen van banen is cruciaal om de stabiliteit te bewaren. SPARK steunt ambitieuze jongeren in fragiele landen met het opstarten van een eigen bedrijf.

Het opbouwen van landen na een conflict is een van de grootste uitdagingen voor ontwikkelingssamenwerking. Voor het bewaren van vrede en stabiliteit is het van groot belang dat er banen en economische kansen zijn. In praktijk is de werkloosheid in fragiele landen vaak zeer hoog en zijn de kansen op onderwijs beperkt. Daardoor zitten duizenden jongeren zonder werk en toekomstperspectief, wat weer een voedingsbodem is voor nieuwe sociale onrust en criminaliteit. Daardoor blijven post-conflictlanden gevangen zitten in een cirkel van armoede en dreigend geweld.

Tegelijkertijd zoeken honderden jonge ondernemers in fragiele landen naar nieuwe kansen. Zo startte de 35-jarige Princess Koffa, afgestudeerd accountant en econome, een eigen afvalbedrijf in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Door de jarenlange burgeroorlog kende Liberia geen formele afvalverwerking, en was niemand gewend om voor afval te betalen. Intussen zorgde de groeiende vuilnisberg in de stad voor steeds meer gezondheids- en milieuproblemen.

Training en lening
Het ontbrak Koffa echter aan de nodige managementvaardigheden. Nadat haar eerste bedrijf failliet was gegaan, schreef ze zich in 2010 in voor een lokale business plan competitie van het Business Start-up Centre Monrovia. De onderneemster kreeg training in personeelsbeleid, marketing, financieel management en won een lening van tienduizend dollar. Twee jaar later heeft ze zo’n 500 klanten, gezinnen en kleine bedrijven in de wijk, waar ze aan de deur afval ophaalt. Haar onderneming telt nu 19 werknemers en ligt ze op schema met het terugbetalen van haar lening.

Het Business Start-up Centre in Monrovia is een van de partners van SPARK, een Nederlandse organisatie die jonge en ambitieuze ondernemers in post-conflictlanden op weg helpt. SPARK is actief in Kosovo, Servië, de Palestijnse Gebieden, Liberia, Rwanda en Burundi, en werkt daar samen met lokale overheden, kamers van koophandel, opleidingscentra en maatschappelijke organisaties. De afgelopen vijf jaar assisteerden de SPARK Business Start-up Centres in zuidoost Europa ruim 500 jonge kleine bedrijven, die samen goed waren voor meer dan 2000 banen. Het programma in Liberia bestaat sinds 2009. In 2011 trainde SPARK daar 38 jonge ondernemers zoals Koffa, die deelnamen aan een business plan competitie. Daarmee droeg het werk van SPARK bij aan de opbouw van de economie, wat cruciaal is om de kwetsbare vrede en stabiliteit te bewaren.

Het jaarverslag 2011 van SPARK is te downloaden via http://www.spark-online.org/content/view/17/25/.

Het verhaal van Princess Koffa is te zien in het You Tube filmpje ‘The Story of a Young Liberian Entrepreneur’: The Story of a Young Liberian Entrepreneur.

Reageren?
Vind SPARK op Facebook en Twitter.

Comments

comments