Home » Gezondheid » UNICEF NL: Vaccinatie houdt kinderen in Sierra Leone gezond
Vaccinaties in Sierra Leone

UNICEF NL: Vaccinatie houdt kinderen in Sierra Leone gezond

Sierra Leone heeft de hoogste kindersterfte ter wereld. Via grootschalige vaccinatiecampagnes pakken de overheid en Unicef de kindersterfte aan. Het sterftecijfer is inmiddels snel aan het dalen.

De kindersterfte is wereldwijd hard aan het dalen. Stierven er in 1990 nog 12 miljoen kinderen onder de vijf jaar, in 2011 was dat aantal gedaald tot 6,9 miljoen. Dit is bemoedigend. Maar nog altijd gaan elke dag 19.000 jonge kinderen dood, vooral in Afrika. Zo haalt in Sierra Leone een op de zes kinderen zijn vijfde verjaardag niet. Vaak sterven zij aan ziektes die eenvoudig te voorkomen zijn, zoals mazelen.

In 2009 verloor de 36-jarige Fatmata Sherif uit Sierra Leone haar kind aan mazelen. De 20 maanden oude Salu was niet tegen de ziekte ingeënt. Fatmata besefte niet dat vaccinaties gevaarlijke ziektes kunnen voorkomen. En ze zag op tegen twee dagen lopen, nodig om een kliniek te bereiken. Die grote afstand naar medische zorg is een belangrijke reden van kindersterfte in Sierra Leone. Drie jaar later is het gezin verhuisd naar een dorpje dichter bij de kliniek. Fatmata liet haar twee andere kinderen wel vaccineren, en het hele gezin slaapt onder een muskiettennet, verspreid door de kliniek.

Massaal inenten
In Sierra Leone werken de overheid en UNICEF samen om de kindersterfte terug te dringen. Zo organiseert UNICEF twee keer per jaar een Moeder & Kind Gezondheidsweek, waarbij kinderen massaal worden ingeënt tegen levensgevaarlijke ziektes als mazelen en polio. Gezondheidswerkers roepen moeders via de radio op om naar de kliniek te komen, en gaan zelf op bezoek bij gezinnen in afgelegen gebieden. UNICEF investeert in Sierra Leone bovendien in goed bereikbare gezondheidsposten, waar voorlichting, medicijnen en vaccinaties voorhanden zijn.

Inmiddels ontvangt 82% van de kinderen in Sierra Leone voor de eerste verjaardag een mazelen-vaccinatie. 90% van hen is ingeënt tegen polio. Nog altijd hoort de kindersterfte in Sierra Leone tot de hoogste in de wereld. Maar vaccinaties en betere gezondheidszorg maatregelen dragen bij aan een snelle daling. In 2000 haalde een kwart van de kinderen het vijfde levensjaar niet. In tien jaar tijd is dat geslonken tot 18 procent.

Cijfers over vaccinaties zijn te vinden in: Unicef. At a glance: Sierra Leone.

Zie ook het Unicef Child Mortality Report 2012.

Reageren?
Vind Unicef op Facebook en Twitter.

Comments

comments