Home » Kinderen en Jongeren » Liliane Fonds: Verborgen kinderen gevonden dankzij radiovoorlichting
IMG_8204 (1)

Liliane Fonds: Verborgen kinderen gevonden dankzij radiovoorlichting

In Tanzania leeft de meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens. Armoede is de belangrijkste veroorzaker van handicaps, want het betekent ondervoeding en een ongezonde, onveilige leefomgeving. Armoede speelt ook een rol in de manier waarop de samenleving kijkt naar kinderen met een handicap. Veel Tanzanianen zijn laagopgeleid en weten niet waardoor handicaps ontstaan. Hun onwetendheid voedt vooroordelen en angst. In de herfst van 2013 vond het Liliane Fonds samen met zijn partnerorganisatie KCBRP* de achtjarige Apewe Mathieu in het plattelandsdorp Nyarushanje, die al zijn hele leven in een donkere hut lag en nog maar negen kilo woog. KCBRP kon met steun van het Liliane Fonds een groot verschil teweeg brengen voor Apewe.

Het geval van Apewe kwam aan het licht door een voorlichtingsuitzending op een lokaal radiostation in het district Karagwe, waarbij een van de leiders van het dorp via sms KCBRP op de hoogte bracht van een kind dat “de hele dag wordt binnengehouden en in zeer slechte conditie verkeert”. Eenmaal gevonden bleek dat Apewe zwaar ondervoed was, zijn hygiëne verwaarloosd en zijn ledematen aangetast door parasieten. Zijn moeder kon niet anders dan hem verbergen, ze moet overdag hard werken op het veld en was bang dat haar kind vermoord zou worden. Mensen in de gemeenschap dachten dat Apewe behekst was. In werkelijkheid heeft Apewe waarschijnlijk als baby een hersenbeschadiging opgelopen door malaria, waardoor hij zich niet goed kon ontwikkelen.

Met medische hulp en bewegingsoefeningen gaat het een stuk beter met Apewe. Hij heeft een rolstoel en een bed gekregen en kan hierdoor ook af en toe zitten: hij ging van een horizontale naar een verticale wereld. De partnerorganisatie van het Liliane Fonds heeft naast medische aandacht ook gezorgd voor het creëren van bewustzijn; het zien van Apewe als een volwaardig kind. Eerst bij de familieleden van Apewe, maar ook bij de lokale gemeenschap. Zo kan Apewe naar buiten en wordt hij niet meer buitengesloten. In het voorjaar van 2014 ging het zienderogen beter met hem.

KCBRP organiseerde in het dorp van Apewe een seminar over handicaps, waarbij een journalist verhalen hierover via de radio verspreidde. Als gevolg hiervan kwam naar boven dat er nog meer verborgen kinderen met handicaps in de regio waren. KCBRP heeft ze allemaal in behandeling genomen, van kinderen met oogproblemen tot klompvoetjes.

Het Liliane Fonds ondersteunde in 2013 27 partnerorganisaties (waaronder dus KCBRP) in Tanzania, waardoor in totaal 859 kinderen geholpen konden worden.

Lees meer over hoeveel kinderen geholpen zijn, ook in andere landen, in het jaarverslag van het Liliane Fonds: http://www.jaarverslaglilianefonds.nl/

* Karagwe Community Based Rehabilitation Programme

Comments

comments