Home » Noodhulp » VSO: Filipijnen weerbaarder tegen natuurrampen
VSO filipijnen

VSO: Filipijnen weerbaarder tegen natuurrampen

Op 8 november 2013 richtte tyfoon Haiyan enorme verwoestingen aan in de Filipijnen. Deze gebeurtenis vormt een triest dieptepunt in de reeks natuurrampen die dit land getroffen heeft. De Filipijnse overheid wil de weerbaarheid van de bevolking tegen tyfonen, overstromingen en aardbevingen vergroten. VSO zendt daarom deskundigen uit die in de Filipijnen hun kennis delen. Op die manier kunnen de inwoners zich voorbereiden op natuurrampen en hoe de daarmee gepaard gaande verwoestingen te voorkomen.

Risicogebieden in kaart
Op aanvraag van lokale organisaties zendt VSO de vakdeskundigen uit zodat deze organisaties hun werk effectiever kunnen doen. Een van deze vakdeskundigen is waterbouwkundig ingenieur Arnoud Keizer. Via VSO, zijn werkgever Royal HaskoningDHV en met subsidie van EU Aid Volunteers, werkt hij sinds begin 2014 in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Hij leidt daar delen van een project van de Filipijnse overheid, dat digitaal in kaart brengt welke gebieden het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen. Arnoud en drie andere vakdeskundigen die zijn aangesteld via het EU Aid Volunteers programma, delen hun kennis met de medewerkers, zodat die betrouwbare overstromingskaarten van risicogebieden kunnen maken.

GPS-apparatuur voor ambtenaren en jongeren
Arnoud werkt niet alleen op kantoor in Manilla, maar trekt ook het land in. Hij geeft workshops aan gemeenteambtenaren en jongeren, die leren hoe ze met behulp van GPS-apparatuur en de website OpenStreetMap.org hun woonomgeving in kaart kunnen brengen. Ze leggen vast waar belangrijke gebouwen staan, zoals ziekenhuizen, scholen, apotheken en politiebureaus. De dorpelingen weten dankzij de kaarten welke gebouwen tijdens een ramp bijvoorbeeld het beste kunnen dienen als opvangcentrum. Het is informatie die levens kan redden. Arnoud geeft een voorbeeld. “De kaarten waaraan ik met mijn collega’s in Manilla werk, kun je over de kaarten leggen die de dorpelingen maken. Als daaruit blijkt dat een school precies op een plek staat die tijdens een overstroming onder zal lopen, moet je daar natuurlijk geen opvangcentrum van maken.”

“Nu weten we waar we veilig zijn”
Anita Ayuban uit de regio Bohol was een van de deelnemers aan een workshop van Arnoud. De 74-jarige dorpsoudste heeft in haar leven al heel wat natuurrampen meegemaakt. Tijdens een zware storm dacht ze dat zij en haar kinderen daar niet levend uit zouden komen. Sindsdien realiseert Anita zich wat voor ellende een ramp kan veroorzaken, als mensen daarop niet zijn voorbereid. Ze heeft een groot vertrouwen in de kaarten van OpenStreetMap. Nu ze weet hoe ze die moet maken, geeft ze haar kennis – net als de andere deelnemers aan de workshop – door aan vrijwilligers in haar dorp. “Dankzij de kaarten weten we waar we veilig zijn. Nu kunnen we ons goed voorbereiden en rampen overleven.”

In dit filmpje van Arnoud en zijn partner Efrath Silver zie je hoe zij de Filipijnen voorbereiden op natuurrampen.

Foto: Peter Caton / VSO

VSO Nederland neemt deel aan een pilot project voor het programma EU Aid Volunteers van de Europese Commissie. Binnen dit programma worden vanaf 2015 vakdeskundigen uit de Europese Unie wereldwijd ingezet bij humanitaire operaties en vergelijkbare projecten.

Royal HaskoningDHV is een onafhankelijk, internationaal adviesbureau opererend vanuit een technische achtergrond. Samen met zijn opdrachtgevers werkt het bureau aan duurzame en innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond de interactie tussen de mens en zijn omgeving. Royal HaskoningDHV is sinds 2011 partner van VSO Nederland.

Comments

comments